СУЧАСНІ МАРКЕТИНГОВІ ТРЕНДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ТУРИСТИЧНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ - КОВАЛЬЧУК, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сучасні маркетингові тренди та перспективи розвитку туристичного підприємництва в Україні під впливом коронавірусної пандемії, а також в умовах військових дій і післявоєнного відновлення. Доведено, що війна суттєво трансформувала маркетингове середовище: змінилися пріоритети споживачів, географія подорожей, види і форми туристичного продукту. Туристичні підприємства були змушені адаптуватися до кризових умов, переорієнтувавши свою діяльність на внутрішній туризм, локальні маршрути, безпечні зони відпочинку, а також на створення партнерських і волонтерських ініціатив. У статті наголошено на зростанні ролі цифрових технологій, соціальних медіа, контент- та інфлюенсер-маркетингу як інструментів підтримки туристичних продуктів і маршрутів у часи невизначеності. Виявлено, що ключовими тенденціями стають соціальна відповідальність підприємницької діяльності, розвиток етичного маркетингу, комунікації, побудовані на емпатії, довірі та автентичності. Особливу увагу приділено становленню військово-історичного, меморіального та культурного туризму як нових напрямів, що сприяють збереженню національної пам’яті та формуванню патріотичного іміджу країни. Зроблено висновок, що стратегічне управління маркетингом у туристичному підприємництві має ґрунтуватися на принципах гнучкості, інноваційності, партнерства і патріотичної орієнтації, що забезпечить сталий розвиток і конкурентоспроможність українського туризму в післявоєнний період.