ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ СИСТЕМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ МАШИНОБУДІВНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ БАЗИС ТА ПРАКТИЧНІ ЗАСАДИ - МУЖИЛІВСЬКИЙ, Назарій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У даній статті представлено сутністно-категоріальний апарат забезпечення економічної безпеки машинобудівних підприємств. Обгрунтовано основні завдання економічної безпеки машинобудівних підприємствах, що дають змогу сформувати високу результативність функціонування даної системи. Ідентифіковано фундаментально-базисні засади економічної безпеки машинобудівних підприємств в контексті імплементації типологічного моделювання системи безпеки як важливого вектора безпекових заходів машинобудівного комплексу країни. Запропоновано методику побудови системи економічної безпеки машинобудівних підприємств із виокремленням відповідних етапів. Описано характеристику стратегії та тактику системи забезпечення економічної безпеки машинобудівних підприємств, що даєть змогу з практичної точки зору забезпечити ефективний розподіл безпекового рівня. На основі чого запропоновано основні орієнтири вирішення проблемних засад пов’язаних з економічною безпекою машинобудівних підприємств в системі зміцнення безпекових заходів.