ОЦІНКА ВРАЗЛИВОСТІ ГЛОБАЛЬНИХ ЛАНЦЮГІВ ВАРТОСТІ ДО ГЛОБАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ РИЗИКІВ - МИЦЕНКО, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано, як ці події призвели до структурних змін у світовій торгівлі, включаючи значне скорочення експорту та порушення логістичних ланцюгів. Застосовано динамічне регресійне моделювання на основі даних про торгівлю та індикатори ланцюжків вартості (OECD) за період 2007–2020 рр. Дослідження визначає вплив темпів зростання ВВП ключових економік (США, ЄС, Китай) та фактору часу на показники GVC (реімпортована внутрішня додана вартість, іноземна додана вартість у валовому експорті, валовий імпорт кінцевої та проміжної продукції) у різних регіонах (Японія, Корея, США, Китай, ЄС, NAFTA, ASEAN). Отримані результати засвідчили, що показник валового імпорту кінцевої продукції є найбільш чутливим до макроекономічної динаміки, демонструючи високу пояснювальну здатність моделей. Виявлено також складні взаємозв’язки, зокрема, негативний вплив зростання власного ВВП Китаю на його реімпорт, що вказує на процеси імпортозаміщення. Результати підкреслюють структурну взаємозалежність світових економік та підтверджують високу вразливість GVC до глобальних криз.