КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ГЛОБАЛЬНИХ ДЕТЕРМІНАНТІВ ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ - АНДРОЩУК, Ілона (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз глобальних детермінант продовольчої безпеки в умовах сучасних викликів. Розкрито сутність і структуру ключових чинників, які формують світову продовольчу стабільність - економічних, політичних, демографічних, екологічних та технологічних. Визначено, що глобальна продовольча безпека все більше залежить від поєднаного впливу воєнних конфліктів, кліматичних змін, порушення логістичних ланцюгів, енергетичної нестабільності та нерівномірності соціально-економічного розвитку країн. Особливу увагу приділено впливу російсько-української війни на функціонування аграрних ринків і глобальні ланцюги постачання продовольства. Підкреслено значення демографічних процесів, урбанізації та старіння населення у трансформації моделей споживання. Доведено необхідність формування нових підходів до забезпечення продовольчої безпеки, що враховують комплексність глобальних ризиків і стратегічну взаємозалежність держав. Результати дослідження можуть бути використані для розроблення міжнародних і національних політик у сфері продовольчої безпеки та сталого розвитку.