СУЧАСНІ СТИЛІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДИПЛОМАТИЧНОЮ СЛУЖБОЮ - ПУХАЛЬСЬКА, Яна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено сучасні стилі забезпечення зовнішньоекономічної діяльності дипломатичною службою України в умовах стрімких глобальних змін. Зроблено акцент на еволюції підходів до організації економічної дипломатії під впливом процесів глобалізації, цифровізації, а також геополітичної турбулентності, зокрема в умовах війни та санкцій. Автори охарактеризували основні стилі дипломатичного супроводу зовнішньоекономічної діяльності, серед яких виокремлено технократичний, мережевий, стратегічний, інноваційний та публічно-комунікаційний. Кожен стиль проаналізовано з огляду на його переваги та виклики, що стоять перед сучасними дипломатичними установами, і обґрунтовано необхідність їх інтегрованого, гнучкого застосування для підвищення ефективності роботи. Особливу увагу приділено ролі цифрових технологій і публічної дипломатії у формуванні позитивного іміджу України на міжнародних ринках, а також у зміцненні партнерських відносин із зарубіжними суб’єктами господарювання. У статті окреслено перспективи розвитку стилів економічної дипломатії в контексті європейської інтеграції України, підкреслено важливість гармонізації національних підходів із європейськими стандартами, що включають принципи сталого розвитку, цифрової трансформації та публічно-приватного партнерства.