РОЗВИТОК ВИРОБНИЦТВА ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ В УКРАЇНІ - ДАНЮК, Юрій; ЛИНЧАК, Надія; КОВАЛЬЧУК, Євгенія; БАРБАН, Ольга; ТАГАНЦОВА, Марина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто актуальні тенденції світового органічного ринку, визначено місце України на ньому, охарактеризовано виробництво органічної сільськогосподарської продукції в нашій країні з акцентом на правильний вибір сортів для ключових культур. Наведено інформацію щодо розподілу угідь та найбільш популярних видів органічних культур на глобальному ринку. Органічні землі займають 2 % від всіх сільськогосподарських угідь в світі. На понад 2/3 вони формуються постійними пасовищами, а серед популярних видів культур звично перебувають зернові, олійні, бобові, горіхи, кава, оливки, овочі. Наслідком постійного розвитку глобального органічного ринку стало збільшення таких спеціалізованих земель майже до 100 млн га і кількості виробників до 4,3 млн у 2023 році. Наша країна розвиває органічне сільське господарство з кінця 90-х років ХХ ст. Ми посідаємо 22-е місце в світовому рейтингу за загальними органічними площами, при цьому третю позицію займаємо в сегменті олійних. Здійснено орієнтовну оцінку втрат українського органічного сектору в результаті повномасштабної війни. Відзначено слабкий розвиток внутрішнього українського ринку через низький попит з боку споживачів. Розглянуто оптимальний перелік сортів для вирощування в нашій країні окремих культур садівництва і землеробства, які можуть збуватись на зовнішніх ринках. Наведено оцінку перспектив українського і світового органічного напряму сільського господарства з врахуванням існуючої кон’юнктури міжнародного ринку.