ПРОБЛЕМИ БІЗНЕС-ПЛАНУВАННЯ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ - ВІТЮК, Анна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Розкрито історичні передумови розвитку бізнес-планування в Україні. Встановлено низку відмінностей у написанні бізнес-планів в Україні та за кордоном. Доведено визначальний вплив війни на формування бізнес-планів розвитку підприємств. Встановлено, що в сучасних умовах господарювання основна увага при здійсненні бізнес-планування має відводитися впливу бойових дій та їх наслідків, наростанню міграційних процесів, логістиці, зміні структури попиту на товари та платоспроможності клієнтів. Виявлено, що внаслідок військово-політичних змін відбулися зміни у покупцях підприємств, зокрема виник новий «споживач» – війна, що додатково актуалізував потребу розвитку усіх суміжних виробництв та послуг; держава виступила основним замовником багатьох високовартісних, інтелектуальних товарів для потреб фронту; виник новий споживач – волонтер та нове джерело фінансування – донат. Доведено, що до основних недетермінованих факторів, що впливають на здійснення бізнес-планування є науково-технічний прогрес, геополітична ситуація, швидкістю реакції підприємства на події та процеси, зміною важливості масштабу на гнучкість. Виявлено сукупність проблем українських підприємств, що перешкоджають ефективному бізнес-плануванню , які поряд із традиційними економічними умовами доповнені новими військовими обставинами. Доведено необхідність внесення змін до традиційного змісту написання бізнес-плану. Запропоновано такі управлінські заходи налагодження правильного подання інформації у бізнес-плані задля забезпечення його ефективності в умовах війни: використання точної та своєчасної інформації, створення довіри між партнерами в бізнесі, ефективне управління ризиками, забезпечення ефективності та продуктивності, підтримка стабільної репутації підприємства, забезпечення ефективності внутрішнього спілкування та підвищення конкурентоспроможності.