СТРАТЕГІЧНІ ІМПЕРАТИВИ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИ - ХАНІН, Семен (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В статті досліджено основні положення розвитку креативної економіки. Було обґрунтовано, що на сьогодні розвиток креативної економіки та креативних індустрій є основою забезпечення конкурентоспроможності в глобальному середовищі. Визначено, що на розвиток креативного сектору значний вплив має інноваційна спроможність регіональних економічних систем та держави в цілому. Підґрунтям розвитку креативної економіки є інтелектуально-інноваційні детермінанти, оскільки саме на впровадженні креативних ідей та стартап-проєктів будується новий формат суспільних зв’язків. Детермінанти інтелектуально-інноваційного розвитку регіонів в умовах становлення креативної економіки є складними багатофакторними елементами, що включають економічні, соціальні, культурні, технологічні та інституційні чинники, до яких можна віднести: людський капітал, технологічну інфраструктуру, економічні фактори, соціально-культурні аспекти, інституціональну підтримку, міжнародну співпрацю, екологічну складову. Виокремлення детермінант інтелектуально-інноваційного розвитку регіональних економічних систем дало можливість окреслити стратегічні імперативи становлення креативної економіки, які передбачають впровадження нових стратегій, спрямованих на використання інноваційного потенціалу, підвищення конкурентоспроможності та залучення творчих ресурсів. Визначено, що на сьогодні креативна економіка активно розвиває напрями креативних індустрій, які включають соціально-культурні аспекти, такі як підтримка мистецтва, дизайну, архітектури, кінематографії тощо, що створюють основу для креативних індустрій. Встановлено, що в умовах економічної кризи та нестабільної безпекової ситуації саме підтримка та розвиток малого та середнього бізнесу є підґрунтям покращення економічного стану в державі та регіонах за рахунок податкових надходжень до бюджетів всіх рівнів, надання робочих місць, що сприяє зниженню соціальної напруженості в регіонах. В умовах загального сталого розвитку Україна як і Європейські країни впроваджує принципи екологічності, енергоефективності у виробничих процесах.