ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ УДОСКОНАЛЕННЯ УПРАВЛІННЯ СТРАТЕГІЧНИМ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - РИБАК, Ігор; ГАРАФОНОВА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню ролі цифрової трансформації як ключового інструменту удосконалення управління стратегічним розвитком підприємства. У роботі проаналізовано сутність цифрової трансформації в контексті стратегічного менеджменту, розкрито її вплив на ефективність управлінських рішень, організаційну гнучкість та конкурентоспроможність бізнесу. Особливу увагу приділено інтеграції цифрових технологій у стратегічні процеси підприємства, зокрема у сфері аналітики даних, управління клієнтським досвідом, оптимізації бізнес-процесів і розробки інноваційних стратегій розвитку. Доведено, що цифрова трансформація сприяє формуванню нових моделей управління, заснованих на використанні великих даних, автоматизації та штучного інтелекту, що забезпечує більш точне прогнозування ринкових тенденцій і прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Результати дослідження показали, що ефективне впровадження цифрових технологій дозволяє не лише підвищити продуктивність і конкурентоспроможність підприємства, а й створює передумови для його сталого розвитку у довгостроковій перспективі. У статті визначено напрями вдосконалення стратегічного управління на основі цифрових інновацій, серед яких — розвиток цифрової культури, підвищення цифрової компетентності персоналу та використання аналітичних платформ для прийняття управлінських рішень.