ЗОВНІІШНЬОЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ: СТАН, СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ ПОТЕНЦІАЛУ РОЗВИТКУ - ТЮРІНА, Ніла; НАЗАРЧУК, Тетяна; ПЕТЯК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті окреслено загальні проблеми, пов’язані з аналізом стану, формуванням системи управління та оцінюванням потенціалу розвитку зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) соціально-економічних систем у сучасних умовах. Сформульовано авторське трактування базових категорій зовнішньоекономічної діяльності для соціально-економічних систем різних рівнів управління. Досліджено динаміку розвитку експортно-імпортної діяльності соціально-економічної системи макрорівня упродовж тривалого періоду; визначено основні чинники, що зумовили негативні тенденції, окреслено реалізовані можливості виходу з кризи та прогнозовані перспективи подальшого розвитку. Зовнішньоекономічна діяльність розглядається як індикатор відкритості економіки та інструмент забезпечення економічної безпеки. Визначено мету ефективного управління зовнішньоекономічною діяльністю на макрорівні, сформовано комплексну систему управління та визначено ключові напрями її розвитку у повоєнний період. Окреслено складові та пріоритети системи управління зовнішньоекономічною діяльністю суб’єктів ЗЕД із акцентом на інноваційну та екологічну компоненти. Сформовано структуру загальної системи оцінювання потенціалу розвитку ЗЕД соціально-економічних систем макро- та мікрорівнів, визначено взаємозалежність і кореляційні зв’язки між різними рівнями управління. Обґрунтовано перспективи та актуальність подальших наукових досліджень за зазначеним напрямом.