ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ЕФЕКТИВІЗАЦІЇ БІЗНЕС-ПРОЦЕСІВ СУБ’ЄКТІВ ІТ-СЕКТОРУ В УМОВАХ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - АВГУСТИН, Руслан; ДЕМКІВ, Ірина; БУДНЯК, Віталій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті у фокусі уваги перебуває проблематика управління розвитком суб’єктів ІТ-сектора національної економіки України. Аргументовано, що для цього слід вдосконалювати менеджмент їх внутрішніх та зовнішніх бізнес-процесів через реалізацію системи організаційних та сукупності економічних інструментів, які об’єднані в межах єдиного цілісного механізму. Саме тому, метою дослідження є формування організаційно-економічного механізму ефективізації бізнес-процесів суб’єктів ІТ-сектору в умовах діджиталізації національної економіки України. Розроблено модель послідовності формування документів для регламентації діяльності суб’єкта сфери ІТ-послуг за процесно-орієнтованою системою управління. Вказано на те, що ефективне впровадження процесно-орієнтованої системи управління на підприємствах сфери ІТ-послуг потребує належної організації управлінської діяльності (організаційна компонента механізму). Імплементація якісного та ефективного механізму ефективізації бізнес-процесів суб’єктів ІТ-сектору також потребує здійснення заходів, орієнтованих на мотивацію внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів таких процесів, що сприятиме зростанню їх мотивації, а, відтак, ефективізації бізнесу і бізнес-процесів (економічна компонента механізму).