УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЯМИ У СФЕРІ ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ ТА ЛОГІСТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ТРАНСФОРМАЦІЙ - МИКИТЮК, Петро; ГРЕЙЦАР, Максим; ГРЕЙЦАР, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Сучасні соціально-економічні трансформації зумовлюють потребу у пошуку нових підходів до управління розвитком підприємств. В умовах глобалізації, цифровізації та зростання конкуренції особливої актуальності набуває формування інноваційних механізмів, здатних забезпечити стабільність та конкурентоспроможність бізнесу. Серед ключових напрямів такого розвитку визначальними є сфери людського капіталу та логістичної діяльності. Людський капітал, як основний носій знань, компетенцій та креативності, виступає фундаментом інноваційного зростання підприємства. Ефективне управління його розвитком сприяє формуванню високого рівня адаптивності організації до зовнішніх викликів і внутрішніх змін. У свою чергу, логістична діяльність, яка забезпечує оптимальний рух матеріальних, інформаційних та фінансових потоків, потребує якісного оновлення через впровадження сучасних технологій, автоматизації процесів та цифрових інструментів. Поєднання інновацій у сфері людського капіталу з удосконаленням логістичних процесів створює синергетичний ефект, що дозволяє підприємствам формувати нові конкурентні переваги. Тому дослідження управління інноваціями в обох сферах є вкрай важливим як у теоретичному, так і у практичному вимірах.