МОДЕЛІ КОМУНІКАЦІЙНОЇ СТРАТЕГІЇ У ВЗАЄМОЗВ’ЯЗКУ З ДИСТРИБУТИВНОЮ ПОЛІТИКОЮ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ГАЛУЗІ - ДИБЧУК, Людмила (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто моделі комунікаційної стратегії у взаємозв’язку з дистрибутивною політикою середніх підприємств харчової галузі. Актуальність дослідження зумовлена зростанням конкуренції, цифровізацією бізнес-середовища та потребою забезпечення стабільної присутності у каналах збуту. Метою роботи є визначення принципів і механізмів побудови комунікаційної стратегії, синхронізованої з логістичними процесами, що підвищує результативність дистрибутивної політики. У процесі дослідження застосовано методи аналізу, синтезу, порівняння та системного узагальнення. Розроблені моделі враховують специфіку середніх підприємств та їх ресурсні обмеження, охоплюючи етапи від постановки цілей і вибору цільових аудиторій до інтеграції онлайн- й офлайн-каналів та впровадження інструментів контролю ефективності. Результати показують, що запропоновані моделі підвищують ефективність комунікаційної взаємодії, забезпечують узгодженість маркетингових і логістичних рішень, сприяють зміцненню партнерських відносин, оптимізації витрат і зростанню впізнаваності бренду. Практична значущість полягає у можливості використання моделей у діяльності підприємств харчової промисловості для посилення конкурентних позицій на внутрішньому та зовнішньому ринках.