ПРОЕКТНИЙ ПІДХІД ЯК ІННОВАЦІЙНА ФОРМА ОРГАНІЗАЦІЇ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ КОМПАНІЄЮ - ЛОТОЦЬКИЙ, Роман; РУДА, Лілія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу ролі антикризового управління в забезпеченні стабільності та сталого розвитку підприємств в умовах економічної невизначеності. Автори досліджують сучасні принципи формування ефективної антикризової стратегії, акцентуючи увагу на необхідності гнучкого реагування на зовнішні та внутрішні виклики. Особливу увагу приділено проектному підходу як інструменту стратегічного планування, що дозволяє структурувати процеси управління, оптимізувати ресурси та забезпечити досягнення конкретних цілей у кризових умовах. У статті представлено схему інтеграції проектного підходу в систему антикризового управління, окреслено його ключові завдання, серед яких — ідентифікація ризиків, формування сценаріїв реагування, моніторинг виконання та адаптація плану дій. Розглянуто переваги застосування проектного підходу, зокрема його здатність забезпечити прозорість процесів, підвищити управлінську дисципліну та сприяти командній взаємодії. Водночас проаналізовано потенційні обмеження, пов’язані з ресурсною затратністю, потребою у високій кваліфікації персоналу та ризиком надмірної формалізації. Матеріал буде корисним для керівників підприємств, аналітиків, консультантів з управління та викладачів економічних дисциплін, які прагнуть впроваджувати сучасні підходи до антикризового менеджменту на практиці.