ФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІЧНОГО МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА НА ОСНОВІ КОНЦЕПЦІЇ МАРКЕТИНГУ - КУТЛІНА, Ірина; ГЕРЛЯН, Яків (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Метою дослідження є розробка та теоретичне обґрунтування економічного механізму забезпечення конкурентоспроможності підприємства на основі концепції маркетингу, що передбачає комплексну координацію концептуальних, ресурсно-операційних та економічних складових. Обґрунтовано необхідність системного підходу до формування конкурентних переваг підприємства шляхом інтеграції різних підсистем і застосування сучасних інструментів маркетингу, що сприяють ефективному використанню внутрішніх ресурсів та адаптації до змін ринкового середовища. Методологічну основу дослідження складають загальнонаукові методи аналізу та синтезу, систематизації, порівняння та узагальнення наявних наукових підходів, а також структурно-логічне моделювання ключових елементів економічного механізму. У процесі дослідження проведено класифікацію трактувань поняття «економічний механізм», визначено особливості його функціонування в умовах ринкових відносин та запропоновано власну схему формування економічного механізму конкурентоспроможності підприємства на засадах маркетингу. Результати дослідження передбачають деталізацію функцій керуючої та керованої підсистем, опис процедур цілепокладання, ресурсного забезпечення та моніторингу ринкових позицій. Доведено, що ефективність впровадження розробленого механізму залежить від збалансованості інтелектуальних, фінансових та матеріальних ресурсів підприємства і здатності забезпечити довгострокові конкурентні переваги за рахунок мінімізації витрат та посилення взаємодії зі споживачами. Практична цінність дослідження полягає у можливості використання запропонованого механізму як методичного інструментарію для підвищення конкурентоспроможності підприємств у динамічному ринковому середовищі. Запропоновані рекомендації можуть бути адаптовані до специфіки діяльності підприємств туристичної галузі та інших сфер послуг, що функціонують на принципах маркетингової орієнтації. Зроблено висновок про доцільність подальших досліджень, спрямованих на емпіричну перевірку ефективності запропонованого економічного механізму та його інтеграцію у стратегії розвитку підприємств різних галузей. Отримані результати дозволяють стверджувати, що комплексний економічний механізм формування конкурентоспроможності забезпечує сталий розвиток підприємства, посилює його ринкові позиції та сприяє підвищенню економічної ефективності.