РОЗВИТОК ВНУТРІШНЬОГО ТУРИЗМУ В УМОВАХ СУЧАСНИХ ВИКЛИКІВ: АНАЛІЗ СВІТОВОГО ДОСВІДУ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ВІЙНИ ТА ПОСТВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - ПАНЬКІВ, Наталія; МЕЛЬНИК, Соломія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена комплексному аналізу внутрішнього туризму в Україні в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення. У статті висвітлюються ключові тенденції внутрішнього туризму в Україні, що сформувались під впливом повномасштабної війни. Серед основних проблем виділено питання безпеки мандрівок, необхідність адаптації туристичних об’єктів до нових умов, зменшення платоспроможного попиту серед населення та труднощі щодо розвитку туризму. Встановлено, що війна стала каталізатором перерозподілу туристичних потоків усередині країни: зросла популярність регіонів Західної України (Карпати, Закарпаття), де спостерігається відносно безпечне середовище та розвинена туристична інфраструктура. Окрему увагу приділено новим формам туризму: волонтерському, військовому та меморіальному, які набули поширення в умовах воєнного стану. Досліджено міжнародний досвід подолання наслідків збройних конфліктів у туристичній галузі, зокрема, Ізраїлю, Хорватії та Боснії і Герцеговини, що дозволило сформувати пропозиції щодо адаптації ефективних стратегій до українських реалій. Визначено, що найважливішими чинниками успішного відновлення є інвестиції в інфраструктуру, підтримка місцевих ініціатив, збереження культурної спадщини, розвиток сталого туризму та використання цифрових технологій для промоції внутрішнього туристичного продукту. За результатами досліджень запропоновано низку практичних рекомендацій для стимулювання та розвитку внутрішнього туризму в Україні.