ВПРОВАДЖЕННЯ ERP-СИСТЕМ ДЛЯ ОБЛІКУ МАТЕРІАЛЬНИХ РЕСУРСІВ У СІЛЬСЬКОМУ ГОСПОДАРСТВІ - ЧЕРВ’ЯКОВ, Владислав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
В сучасних умовах трансформації аграрного виробництва України та його інтеграції у світові економічні процеси виникає нагальна потреба в підвищенні ефективності управління матеріальними ресурсами сільськогосподарських підприємств. Зростаюча складність господарських операцій, динамічне середовище аграрного ринку, потреба в оперативному контролі витрат і ресурсів вимагають переходу до сучасних інформаційних технологій управління. Одним з ключових інструментів цифрової трансформації аграрного сектору є ERP-системи (Enterprise Resource Planning), які дозволяють комплексно автоматизувати облік, контроль та аналіз використання матеріальних ресурсів, забезпечуючи прозорість процесів, інтеграцію між структурними підрозділами та зменшення використання людського фактора. Облік матеріальних ресурсів у сільському господарстві є складним і багаторівневим процесом, який охоплює управління закупівлями, зберіганням, переміщенням, використанням та списанням ресурсів у різних підрозділах і на етапах виробничого циклу. У цьому контексті ERP-системи виступають не лише як засіб автоматизації облікових процесів, а як потужний інструмент інтегрованого управління ресурсами підприємства. Метою статті є аналіз ефективності застосування ERP-систем для обліку матеріальних ресурсів на сільськогосподарських підприємствах, виявлення можливостей та бар’єрів при формулюванні практичних рекомендацій для їх впровадження. В процесі дослідження застосовано методи аналізу та синтезу, порівняння, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження. У статті висвітлені теоретичні основи функціонування ERP-систем в Україні та умови їх адаптації до аграрної специфіки; охарактеризовано основні функціональні блоки обліку матеріальних ресурсів в ERP-системи; визначено основні бар’єри по впровадженню ERP-системи на підприємствах України, серед яких відзначено високу вартість впровадження, складність адаптації до аграрної специфіки, недостатній рівень цифрової компетентності персоналу та обмежену технічну підтримку; розроблено комплекс практичних рекомендацій, які сприятимуть ефективному використанню ERP-систем для обліку матеріальних ресурсів, ефективне впровадження яких можливе лише за умови системного підходу, поєднання технічної, організаційної та методичної складової.