СТАН ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ - ПОДСОХА, Анна; ПРУСОВА, Галина; ЧУБ, Олег (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню стану продовольчої безпеки України в умовах невизначеності. Встановлено, що продовольча безпека України залишається вкрай складною та водночас динамічною, оскільки повномасштабна війна суттєво дестабілізувала всі ключові ланки агропродовольчого ланцюга (від вирощування сільськогосподарських культур до зберігання, переробки, транспортування й експорту). Доведено, що економічна криза, зумовлена як війною, так і глобальними ринковими коливаннями, поглибила нерівність у доступі до харчових ресурсів, особливо серед вразливих соціальних груп та у постраждалих регіонах. Обґрунтовано, що нинішній стан продовольчої безпеки України можна охарактеризувати як кризовий, але не безперспективний, оскільки у межах сформованої нестабільності вже закладаються основи для побудови більш стійкої, адаптивної та суверенної агропродовольчої політики в майбутньому.