ГЛОБАЛІЗАЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ ЯК ДЕТЕРМІНАНТА РОЗВИТКУ МІЖНАРОДНОГО ТУРИСТИЧНОГО РИНКУ - АВРЯТА, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Глобалізація інформаційних процесів є однією з ключових детермінант сучасного економічного розвитку, і туристична галузь не є винятком. Сьогодні міжнародний туристичний ринок функціонує в умовах цифрової трансформації, що кардинально змінює механізми його організації та управління. Поширення Інтернету, мобільних застосунків, глобальних систем бронювання та онлайн-платформ дало змогу сформувати нову модель взаємодії між туристичними компаніями, споживачами та державними регуляторами. Інформаційні процеси виступають потужним чинником конкурентоспроможності на міжнародному туристичному ринку. Використання big data дозволяє компаніям формувати персоналізовані пропозиції, прогнозувати попит та підвищувати якість обслуговування. Онлайн-канали комунікації сприяють інтеграції локальних туристичних продуктів у глобальний простір, водночас знижуючи транзакційні витрати. Проте глобалізація інформаційних потоків створює й низку викликів: залежність від великих міжнародних платформ, ризики кіберзагроз, маніпуляції з рейтингами й відгуками, а також цифрова нерівність між країнами та регіонами. Сучасні технології впливають на розвиток туристичної продукції, підвищуючи її якість і доступність. Впровадження нових технологій не лише підвищує рівень обслуговування, а й сприяє стійкому розвитку туризму, роблячи його більш екологічним, доступним та комфортним для всіх категорій мандрівників. Туризм стає не тільки індустрією послуг, а й прикладом інноваційного підходу до створення нових потреб та можливостей для людей у всьому світі. Важливу роль у регулюванні інформаційних процесів відіграють міжнародні інституції, зокрема Всесвітня туристична організація (UNWTO), Європейський Союз, Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD). Їхня діяльність спрямована на створення стандартів прозорості, захист прав споживачів та впровадження інноваційних технологій у туризмі. Глобалізація інформаційних процесів виступає системоутворювальним фактором розвитку міжнародного туристичного ринку, формуючи нові можливості для бізнесу й одночасно породжуючи виклики, які потребують комплексних рішень на національному та міжнародному рівнях.