ФОРМУВАННЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ БІЗНЕС-ПРОЦЕСАМИ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ВИРОБНИЧОЇ ГАЛУЗІ - ЧОБІТОК, Вікторія; ПРОЦЕНКО, Валентина; ГНАТЧЕНКО, Єгор (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена проблемі оптимізації бізнес-процесів на підприємствах виробничої галузі та обґрунтовує її зростаючу актуальність у контексті швидких економічних змін і посилення конкуренції. На сучасному етапі розвитку економіки підприємства стикаються з динамічними трансформаціями у сфері технологій, споживчого попиту та конкурентного середовища, що зумовлює постійну потребу у пошуку ефективних управлінських рішень. Підкреслюється, що оптимізація бізнес-процесів не зводиться лише до вирішення окремих оперативних завдань, а передбачає розробку системних підходів і методів, здатних застосовуватися на різних етапах виробничого циклу. У роботі наголошено, що виробнича галузь як ключовий драйвер економіки зіштовхується з унікальними викликами, зокрема із зростанням конкуренції, інноваціями у матеріалах і технологіях, змінами у смаках споживачів. Теоретична і практична значущість дослідження полягає в обґрунтуванні методів та моделей оптимізації бізнес-процесів, які сприяють підвищенню ефективності, адаптивності та конкурентоспроможності підприємств. Проаналізовано напрацювання вітчизняних і зарубіжних науковців, водночас підкреслено необхідність подальших досліджень у зв’язку з постійними змінами ринкових умов. Оптимізація бізнес-процесів розглядається як стратегічний інструмент, що забезпечує стійкість і конкурентоспроможність підприємств. Виокремлено основні групи бізнес-процесів: виробничі, забезпечувальні, управлінські та процеси розвитку, які у взаємодії формують основу ефективної діяльності. Запропоновано принципи оптимізації, серед яких скорочення зайвих етапів і перевірок, горизонтальне та вертикальне стискання процесів, перенесення їх у більш ефективні середовища. Це дає змогу зменшити витрати часу і ресурсів, підвищити якість та гнучкість управління. Методологічна основа дослідження включає шість етапів оцінки: системну діагностику, аналіз кількісних і якісних показників, виявлення проблемних зон, визначення потенціалу вдосконалення, моделювання та впровадження змін. Особлива увага приділяється моделюванню, яке формалізує та візуалізує бізнес-процеси, спрощуючи їх аналіз та інтеграцію в управлінські системи. Порівняно з радикальним реінжинірингом, оптимізація розглядається як більш гнучкий та поступовий підхід, придатний для великих виробничих підприємств. Комбінування реінжинірингу та оптимізації визнається найбільш ефективною стратегією для довгострокової конкурентоспроможності. У висновках зазначено, що оптимізація бізнес-процесів дає змогу виявити й усунути дублювання функцій, «вузькі місця», надмірні витрати та проблеми узгодженості. Бізнес-процеси виробничих підприємств визначаються як складні й динамічні системи, які потребують високого рівня організації та адаптивності. Розроблені методи та підходи сприяють підвищенню ефективності діяльності, створюють основу для сталого розвитку та посилення ринкових позицій підприємств у сучасних економічних умовах.