ДІАГНОСТИКА КОРПОРАТИВНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - ГРЕЧАН, Алла; БІЛІК, Володимир (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто діагностику корпоративної соціальної відповідальності (КСВ) підприємств як інструмент забезпечення сталого розвитку, зокрема транспортних компаній. Проаналізовано сучасні підходи до оцінки соціальної ефективності бізнесу, включно з аналітичними, соціологічними, експертними та обчислювальними методами. Особлива увага приділена розробці та застосуванню системи індикаторів для діагностики КСВ, що дозволяє комплексно оцінювати соціальний, екологічний та економічний вплив діяльності підприємств на стейкхолдерів і громаду. Показано значення використання інструментів SWOT, PESTEL, ESG-метрик таBalanced Scorecard для інтеграції соціальних та економічних показників у стратегічне управління. Висвітлено роль соціологічних опитувань та експертних оцінок у підвищенні прозорості та гуманізації бізнес-процесів. Дослідження підтверджує, що системна діагностика КСВ і використання індикаторів сприяють формуванню прозорої, відповідальної та сталого розвитку орієнтованої стратегії підприємств.