ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ У СУЧАСНОМУ БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНИ - СОКОЛОВА, Людмила; КОДРУЛ, Руслан; МАНУЙЛОВ, Олексій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті показано, що у контексті реалізації цілей сталого розвитку України важливим вектором визначено інноваційну діяльність промислових підприємств, активізація якої залежить від багатьох факторів, та інноваційне спрямування їх розвитку, яке ґрунтується на активному використанні знань і наукових досягнень. Доведено, що на привабливість України для інвесторів чинить негативний вплив економічна нестабільність, котра послаблює позиції країни у міжнародних інвестиційних рейтингах. Про це свідчать результати аналізу динаміки позицій України у двох міжнародних інноваційних рейтингах CII та GII за 2020-2024 рр. Проведене оцінювання рівня зацікавленості наукової спільноти у дослідженнях основних напрямів інноваційного розвитку вітчизняних промислових підприємств дозволило виявити перспективні напрями наукових досліджень вчених україномовного сектору інформаційного поля за період 2010-2024 рр. Визначено ступінь актуальності різних аспектів інноваційної діяльності промислових підприємств у порівнянні з підприємствами в цілому. Досліджено показники інноваційного розвитку вітчизняних промислових підприємств за останні п’ять років. Виявлено наявність прогалин у дослідженнях науковців та установлено пріоритети складових інноваційної діяльності промислових підприємств для подальшого поширення напрямів наукової роботи. Доведено, що сучасна ситуація в економіці України відкриває нові можливості для активізації інноваційної діяльності підприємств промислового сектору країни на засадах маркетингу та зменшення ризиків втрати їх конкурентних позицій на ринках збуту виробленої інноваційної продукції. Показано, що зростання конкурентоспроможності промислових підприємств у сучасному турбулентному бізнес-середовищі мікс залежить від впровадження наукоємних технологій, створення інноваційних продуктів та ефективної їх дифузії. Розглянуто особливості інноваційного розвитку підприємств промислового сектору країни на засадах маркетингу. Надано визначення бізнес-середовища промислових підприємств та досліджено вплив мегатрендів VUCA-світу та BANI-світу на його міксоване формування. Доведено дуалізм прояву ризиків бізнес-середовища, відповідно до якого ризикованість інноваційного розвитку підприємств промисловості сприяє стимулюванню інвестиційного процесу та у той же час різноманітні ризики чинять негативний вплив на інноваційний розвиток промислових підприємств на різних його етапах.