ESG-ОРІЄНТОВАНІ ІНВЕСТИЦІЇ У СТРАХОВІЙ СФЕРІ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ДЛЯ УКРАЇНИ - ЗАЯЧКІВСЬКА, Оксана; КОТИК, Ольга; ФЕДОРЧУК, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасних ESG-орієнтованих інвестицій у фінансовій діяльності страхових компаній, що включають екологічні (Environmental), соціальні (Social) та управлінські (Governance) фактори. Мета статті полягає у виявленні сутності поняття «ESG-інвестування» та основних особливостей, що відрізняють його від інших видів інвестування. У статті розглядається значення ESG для інвесторів та фінансових ринків, адже ESG-фактори стають дедалі важливішими критеріями при прийнятті рішень щодо інвестування та оцінки ризиків. У центрі уваги — оцінка позитивних та проблемних аспектів «Білої книги» щодо страхового ринку, а також окреслення перспектив і викликів для впровадження підходів RM2 у контексті ESG-ризиків.