ЗАСАДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО СЕКТОРА В УКРАЇНІ - ЛИНДА, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Розглянуто актуальність проблематики розвитку теоретико-методичних основ дослідження фінансово-економічної безпеки підприємницького сектора. У ході аналізу зроблено висновок, що формування фундаментальних положень фінансово-економічної безпеки підприємницького сектору базується на етимологічних засадах фінансово-економічної безпеки, що розглядаються з двох позицій: з одного боку– на рівні держави, а з іншого– стосовно суб’єктів господарської діяльності. Проведено систематизацію наукових підходів до сутнісного трактування поняття фінансово-економічної безпеки держави. Охарактеризовано ключові особливості теоретико-методологічних засад, які стосуються фінансово-економічної безпеки підприємства. Розкрито змістову специфіку поняття економічної безпеки як галузі, так і сектора національної економіки. На основі отриманих результатів сформовано теоретико-методологічну базу дослідження економічної та фінансово-економічної безпеки на різних рівнях управління економічним розвитком. Встановлено, що фінансово-економічна безпека підприємницького сектора характеризується: (1) станом захищеності суб’єктів господарювання від внутрішніх і зовнішніх фінансово-економічних викликів та загроз, рівнем їх фінансового забезпечення, ефективністю фінансово-економічної діяльності, міцністю і збалансованістю фінансового стану, стійкістю та платоспроможністю, атакожтенденціямидокапіталізації як на мікрорівні, так і в рамках фінансової системи сектору загалом; (2) ступенем реалізації фінансово-економічних інтересів стейкхолдерів, що функціонують у цьому секторі; (3) здатністю державних інституцій гарантувати фінансово-економічну безпеку та стабільність суб’єктів підприємницького сектору, з особливим акцентом на регіональному рівні. Визначено внутрішню структурну побудову фінансово-економічної безпеки підприємницького сектора, що дозволяє комплексно оцінювати її функціонування та перспективи розвитку.