ПІДХОДИ, МОДЕЛІ ТА ІНСТРУМЕНТИ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ В УМОВАХ ВІЙНИ ТА ЕКОНОМІЧНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - ДИХА, Марія; ДИХА, Валерій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті охарактеризовано турбулентні умови функціонування акціонерних товариств (високий рівень невизначеності щодо майбутнього розвитку подій; економічна нестабільність; часті та непередбачувані шоки, спричинені війною; ускладнення процесу прийняття стратегічних рішень тощо). Обґрунтовано, що реалізація корпоративного управління в сучасних умовах супроводжується викликами та ризиками, зокрема такими, як порушення комунікації між менеджментом і власниками; зростання внутрішньої корупційної вразливості через слабший контроль за фінансовими потоками; зниження довіри інвесторів та кредиторів, відхід деяких іноземних інвесторів; потреба в адаптації до нових регуляторних норм воєнного часу; зростання залежності від державної підтримки, грантів тощо. Виклики та ризики обумовлюють необхідність змін у моделях функціонування корпоративних структур, в управлінні ними. Проаналізовано посилення ролі держави як регулятора та як акціонера, зокрема, через націоналізацію, примусове відчуження акцій компаній (зокрема, ПАТ Укртатнафта, АТ Мотор Січ, ПрАТ АвтоКрАЗ та ПрАТ Запоріжтрансформатор), важливих для функціонування України в умовах війни та забезпечення її оборони. Визначення ознак та характеристик турбулентності в економіці, ризиків та трансформацій корпоративного управління в Україні, пропозицій для державних інституцій, інвесторів та менеджменту компаній має теоретичну та практичну значущість. Обґрунтовано, що в умовах турбулентного середовища доцільно реалізовувати адаптивні моделі та інструменти антикризового стратегування; гнучкі моделі наглядових рад, участі інвесторів; нові інструменти комунікації та довіри, які в цілому сприятимуть підвищенню ефективності корпоративного управління та забезпеченню стабільного функціонування акціонерних товариств.