ЗОВНІШНЬО-ЕКОНОМІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВ: ПРОБЛЕМИ ТЕОРІЇ ТА ПРАКТИКИ - ГРИЦИНА, Леся; ХАРУН, Олена (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано теоретичні та практичні аспекти зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) підприємств, зокрема в умовах сучасних глобальних викликів та воєнного стану в Україні. Проаналізовано сучасні наукові підходи до визначення сутності ЗЕД підприємств, та здійснено їх групування за трьома основними напрямами: організаційно-правовий, інституційно-господарський та функціонально-комплексний, з акцентом на останній як найбільш ефективний для стратегічного управління. Особливу увагу приділено сучасним проблемам функціонування підприємств у зовнішньоекономічному середовищі, зокрема в умовах глобальних криз і воєнного стану. Сформовано підходи до вдосконалення стратегічного управління зовнішньоекономічною діяльністю підприємств, на основі інструментів адаптивного управління.