ОСОБЛИВОСТІ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ У КОНТЕКСТІ МАРКЕТИНГОВОГО УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВА З БУДІВНИЦТВА СОНЯЧНИХ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЙ - ДІДЕНКО, Євген (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті висвітлено теоретичні та прикладні аспекти цифрової трансформації в контексті маркетингового управління діяльністю підприємств, що функціонують у галузі будівництва сонячних електростанцій. Актуальність дослідження зумовлена зростаючими вимогами до енергоефективності, екологічної сталості та необхідності адаптації бізнесу до умов цифрової економіки. Автор акцентує увагу на тому, що цифрова трансформація охоплює не лише модернізацію технологічної інфраструктури, а й перебудову управлінської логіки, корпоративної культури, структури взаємодії з клієнтами. У роботі проаналізовано сучасні підходи до застосування цифрових інструментів у маркетинговій діяльності, серед яких особливу увагу приділено CRM-системам, аналітичним платформам, сервісам автоматизованого маркетингу, чат-ботам, персоналізованим каналам комунікації та інструментам штучного інтелекту. Обґрунтовано функціональну роль цих рішень у процесах прийняття рішень, планування рекламних кампаній, управління клієнтським досвідом і формування лояльності споживачів. Запропоновано поетапну модель впровадження цифрових технологій, що включає аудит маркетингових процесів, вибір релевантних інструментів, автоматизацію рутинних операцій, підготовку персоналу та аналіз ефективності трансформаційних змін. З’ясовано, що сучасне маркетингове управління у сфері будівництва сонячних електростанцій ґрунтується на використанні комплексного цифрового інструментарію, який охоплює автоматизацію комунікацій, аналітику, штучний інтелект та інтерактивні технології. Їх інтеграція в діяльність підприємств забезпечує стратегічну гнучкість, кращу клієнтоорієнтованість та вищу ефективність реалізації проєктів СЕС. У результаті проведеного аналізу зроблено висновок, що цифровізація маркетингового управління є стратегічним напрямом розвитку підприємств у сфері відновлюваної енергетики. Перспективи подальших наукових досліджень пов’язані з поглибленням аналізу цифрової зрілості енергетичних компаній, розробленням галузевих моделей маркетингової автоматизації, дослідженням впливу штучного інтелекту на прийняття управлінських рішень.