ОБЛІК УПУЩЕНОЇ ВИГОДИ ВНАСЛІДОК ВІЙСЬКОВИХ ДІЙ ПІДПРИЄМСТВАМИ АГРОБІЗНЕСУ - БУРДИМ, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено питання відображення в обліку підприємств агробізнесу упущеної вигоди внаслідок військових дій. Аграрні підприємства зазнають прямих збитків у вигляді пошкодження та знищення активів, а також непрямих у вигляді зменшення площ посівів, зниження урожайності довгострокових біологічних активів рослинництва, зниження цін через неможливість експортувати урожай, здорожання факторів виробництва. Всі завдані збитки мають бути відшкодовані країною-агресором, тому необхідно забезпечити їх належне відображення у бухгалтерському обліку. Чинна нормативно-правова база містить різні визначення упущеної вигоди та здебільшого оперує поняттями неотриманого доходу та прибутку. В статті обґрунтовано, що упущена вигода в умовах війни є саме неотриманим доходом і її не можна ототожнювати з неотриманим прибутком, бо це може зменшувати розмір завданих збитків підприємству. Поряд з цим, діючою Методикою визначення шкоди та обсягу збитків передбачено визначення упущеної вигоди лише щодо майна, яке бере участь у комерційній діяльності. Розглянувши визначення «підприємство», «підприємництво» запропоновано розраховувати розмір упущеної вигоди не за видом майна, а за одиницею, яка генерує надходження грошових коштів. Визначено джерела вихідних даних для розрахунку упущеної вигоди у разі неможливості використання земельної ділянки та пошкодження довгострокових біологічних активів. Запропоновано облікове відображення упущеної вигоди до відшкодування винною стороною на рахунку 075 «Упущена вигода підприємства внаслідок військової агресії». Для забезпечення своєчасної та повної фіксації в обліку упущеної вигоди розроблено первинний документ та зведений регістр бухгалтерського обліку. Крім того, розглянуто можливі сценарії відшкодування завданих збитків аграрним підприємствам (добровільна сплата, стягнення за рішенням суду, виплата з державного бюджету, за рахунок надходження коштів від компенсаційного фонду). Запропоновано схему проводок для відображення в бухгалтерському обліку операцій залежно від того, який сценарій відшкодування упущеної вигоди буде використано.