МЕХАНІЗМИ ДЕРЖАВНОЇ ПІДТРИМКИ СТАЛИХ АГРАРНИХ ПРАКТИК В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ ТА ГЛОБАЛЬНИХ ЕКОЛОГІЧНИХ ВИКЛИКІВ - ТОМАШУК, Інна (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено механізми державної підтримки сталих аграрних практик в контексті викликів глобальної екологічної трансформації та інтеграції України до Європейського Союзу. Розкрито значення інституційного, фінансового та регуляторного забезпечення для стимулювання екологічно відповідального агровиробництва. Акцентовано увагу на важливості узгодження національної аграрної політики з принципами Європейського зеленого курсу, зокрема через розвиток програм агроекологічних субсидій, впровадження механізмів «зеленого» кредитування та підтримки інноваційних технологій сталого землекористування. Запропоновано напрями вдосконалення інструментів державного впливу з метою підвищення адаптаційної здатності аграрного сектору до змін клімату, збереження природно-ресурсного потенціалу та забезпечення продовольчої безпеки.