АНАЛІЗ ЗАСТОСУВАННЯ КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ЕКОНОМІЧНОМУ АНАЛІЗІ СУБ’ЄКТА ПІДПРИЄМНИЦТВА - ПРОСКУРОВИЧ, Оксана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто роль і значення комп’ютерних технологій у підвищенні ефективності економічного аналізу в умовах цифрової трансформації економіки. Проаналізовано можливості використання спеціалізованого програмного забезпечення, систем бізнес-аналітики та інструментів обробки великих масивів даних для комплексного дослідження економічних процесів і формування обґрунтованих управлінських рішень. Окреслено провідні складові аналітичної роботи суб’єкта підприємництва та напрямки аналітичних рішень в епоху діджиталізації. Охарактеризовано програмні продукти, які застосовуються в процесі комп’ютеризації економічного аналізу згідно їх функціоналу та масштабу застосування: BI-системи та аналітичні платформи, інтегровані ERP-системи, платформи для Big Data та машинного навчання, хмарні аналітичні сервіси. Особливу увагу приділено впровадженню хмарних сервісів та інтелектуальних алгоритмів, які забезпечують гнучкість аналітичних систем, скорочення часу обробки інформації та підвищення рівня візуалізації результатів. Обґрунтовано значення автоматизованих методів контролю якості даних та стандартизації процедур аналізу як інструментів зниження ймовірності помилок і підвищення достовірності результатів. Окреслено основні проблеми процесу комп’ютеризації аналітичних робіт та шляхи їх вирішення. Зроблено висновок, що комп’ютерні технології виступають стратегічним ресурсом модернізації систем управління та забезпечують конкурентоспроможність підприємств в умовах цифрової економіки.