ІНСТРУМЕНТАРІЙ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ АГРАРНОГО ВИРОБНИЦТВА НА ОСНОВІ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, СМАРТСПЕЦІАЛІЗАЦІЇ ТА ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ У МЕЖАХ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЕКОНОМІЧНОГО ПРОСТОРУ - ОЛІШЕВСЬКА, Анастасія; КУЛІШ, Дамір (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Мета статті — сформувати цілісний інструментарій стратегічного управління розвитком аграрного виробництва, що інтегрує цифрові технології, підходи смарт-спеціалізації (S3) та інтеграційні процеси в межах європейського економічного простору. Запропоновано методологічну рамку, яка поєднує стратегічну аналітику (foresight, PESTLE, TOWS), портфельні методи (GE/McKinsey, реальні опціони), економіко-математичні моделі (динамічні панелі, просторові моделі, DEA), управління даними (стратегія даних, інтероперабельність), фінансові інструменти (фонди CAP, Horizon Europe, Digital Europe) і систему моніторингу (BSC/KPI). Розроблено концептуальну модель «Data–S3–Integration», дорожню карту впровадження та систему показників ефективності для аграрних підприємств, кластерів і регіонів.