ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ У ПРИВАТНІЙ МЕДИЦИНІ: ВИКЛИКИ ТА МОЖЛИВОСТІ - ВОЗНИЙ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто вплив цифрової трансформації на бізнес-моделі приватної медицини в Україні, проведено оцінку її економічної ефективності та проаналізовано шляхи подолання ключових викликів, включаючи фінансові, регуляторні та технологічні аспекти. Попри наявність досліджень, що висвітлюють загальні тенденції цифровізації медицини, бракує робіт, присвячених саме бізнес-моделям приватних медичних закладів в українських реаліях. Відсутні комплексні оцінки економічної доцільності впровадження цифрових технологій у приватному секторі та механізмів інтеграції цифрових рішень у межах чинного законодавства. Актуальною залишається проблема фінансування цифрової трансформації. Моделі залучення інвестицій та можливості державно-приватного партнерства для впровадження інноваційних технологій досліджені недостатньо. Брак загальнодержавної програми підтримки цифрових ініціатив у приватній медицині створює бар’єри для масштабного впровадження. Недостатня інтеграція медичних IT-рішень із сучасними стандартами кіберзахисту загрожує витоками конфіденційної інформації та зниженням довіри пацієнтів до цифрових платформ. Попри активне впровадження цифрових інструментів, спостерігається низький рівень цифрової грамотності частини медичного персоналу. Відсутні комплексні програми підготовки кадрів до роботи з електронними медичними записами, штучним інтелектом і платформами управління клініками, що гальмує адаптацію та знижує ефективність використання нових технологій. В останнє десятиліття цифрові технології стали ключовим драйвером змін у медицині. У приватному секторі цифровізація дозволяє підвищити якість послуг, зменшити операційні витрати та зробити медичну допомогу доступнішою для населення. В Україні цей процес лише набирає обертів, поєднуючи значні перспективи з серйозними викликами. Стаття присвячена аналізу сучасного стану цифровізації приватної медицини, окресленню головних проблем та перспектив розвитку.