ІННОВАЦІЙНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОГО СЕРЕДОВИЩА В СІЛЬСЬКИХ ГРОМАДАХ - ТОМАШУК, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглянуто сучасні інноваційні підходи до формування сприятливого підприємницького середовища в сільських громадах України в умовах соціально-економічних трансформацій, децентралізації та воєнного часу. Обґрунтовано актуальність активізації підприємницької ініціативи на місцевому рівні як важливого інструменту забезпечення зайнятості, зростання доходів населення та сталого розвитку територій. Окрему увагу приділено барʼєрам, що стримують розвиток малого та середнього бізнесу в громадах, а також виокремлено роль місцевого самоврядування у створенні сприятливого бізнес клімату. Запропоновано інноваційні підходи до стимулювання підприємницької діяльності, включаючи цифровізацію сервісів підтримки бізнесу, створення агрокластерів, розвиток соціального підприємництва, використання краудфандингових платформ та інструментів мікрофінансування. У результаті сформульовано комплекс практичних рекомендацій щодо вдосконалення політики підтримки підприємницької діяльності у сільській місцевості, зокрема через розвиток партнерства між владою, бізнесом і громадянським суспільством, впровадження програм бізнес-освіти та консультативного супроводу підприємців.