ЗБАЛАНСУВАННЯ РЕГІОНАЛЬНИХ РИНКІВ ПРАЦІ: КОНЦЕПТУАЛЬНІ ЗАСАДИ В СИСТЕМІ РЕГІОНАЛЬНОГО РОЗВИТКУ - ПИКУС, Іван (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті ідентифіковано дисбаланси регіональних ринків праці, зокрема встановлено, що диспропорції зумовлені невідповідністю між потребами економіки та можливостями освітньої системи, особливо в частині підготовки фахівців робітничих спеціальностей. Виділено ключові проблеми, серед яких просторово обумовлена дезінтеграція трудових ресурсів, руйнування освітньої інфраструктури, недостатній рівень інтеграції закладів професійно-технічної освіти з бізнес середовищем, а також застарілість матеріально-технічної бази та навчальних програм. Дослідження акцентує увагу на необхідності оперативної адаптації системи професійної освіти для перепідготовки внутрішньо переміщених осіб та інтеграції вразливих категорій населення. Визначено основні типи дисбалансів (освітньо-кваліфікаційний, кількісно-структурний, професійно-галузевий, територіально-освітній, мобільності у сфері освіти та навчально-інформаційний). Проаналізовано теоретичні підходи до збалансування регіонального ринку праці, зокрема просторово-економічні моделі, концепції людського капіталу та соціально-інституційні теорії. Обґрунтовано, що збалансований ринок праці є критично важливим чинником забезпечення національної безпеки, стимулює відновлення економічної системи, сприяє стримуванню еміграційних процесів тощо. Запропоновано напрями подолання виявлених проблем, які передбачають посилення міжрегіонального та міжсекторального партнерства, інвестування в інклюзивні форми працевлаштування та імплементацію європейських стандартів у сфері зайнятості.