ІННОВАЦІЙНІ ЧИННИКИ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ТОРГОВЕЛЬНИХ МЕРЕЖ В УКРАЇНІ - КУЗЬМЕНКО, Олена; КРУЛЬ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті комплексно досліджено інноваційні чинники, що визначають конкурентоспроможність торговельних мереж України в умовах цифрової трансформації, глобалізації та зростаючої ринкової турбулентності. Розглянуто ключові напрями інноваційного розвитку, серед яких цифровізація бізнес-процесів, впровадження омніканальних стратегій, автоматизація та роботизація операцій, використання сучасних логістичних технологій, екологічні та соціальні ініціативи. Проаналізовано конкретні приклади інноваційних практик провідних торговельних мереж — «Сільпо», «АТБ», «Novus» та «METRO Україна», що охоплюють як технологічні рішення (AR/VR, мобільні застосунки, цифрові програми лояльності), так і організаційні зміни (нові формати торгівлі, оптимізація ланцюгів постачання). Визначено основні бар’єри інноваційного розвитку: обмежений доступ до фінансування, низький рівень цифрових компетентностей персоналу, технічна застарілість ІТ-інфраструктури, регуляторні обмеження та опір змінам усередині компаній. Запропоновано шляхи їх подолання, включаючи інвестиції в людський капітал, модернізацію інфраструктури та посилення партнерства між державою та бізнесом. Результати дослідження можуть бути використані для формування стратегій сталого розвитку торговельних мереж, підвищення їх ринкових позицій і конкурентних переваг на внутрішньому та міжнародному ринках.