ТЕОРИТИЧНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ СТРАТЕГІЙ БІЗНЕС-МАРКЕТИНГУ СУБ’ЄКТІВ ГОСПОДАРЮВАННЯ - ГІЛЬ, Борис (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Прискорення глобальної цифровізації економічних процесів та посилення конкуренції на внутрішніх і зовнішніх ринках пришвидшують занепад традиційних підходів до просування товарів і послуг. Ці процеси вимагають пошуку інноваційних стратегій бізнес-маркетингу, що базуються на інтеграції актуальних цифрових інструментів та адаптивних механізмів взаємодії з ринком. Оскільки інноваційні стратегії передбачають створення нових підходів до залучення та утримання клієнтів, що базуються на сучасних тенденціях розвитку цифрового середовища, дослідження теоретичних засад їх формування є важливим як для розвитку маркетингової науки, так і для практики управління підприємницької діяльності. Визначення теоретичних аспектів інноваційних стратегій бізнес-маркетингу є необхідним для розробки ефективних моделей просування, здатних забезпечити стійкий розвиток суб’єктів господарювання в умовах цифрової трансформації та посилено конкуренції. Метою статті є дослідження теоретичних засад формування інноваційних стратегій бізнес-маркетингу суб’єктів господарювання в умовах цифрової трансформації та зростаючої конкуренції. У ході дослідження здійснено аналіз наукових підходів до розуміння базових понять «інновація», «стратегія», «інноваційна стратегія», «бізнес», «маркетинг» та «бізнес-маркетинг», які формують понятійно-категоріальне підґрунтя теми. Узагальнення цих підходів дозволило виокремити структурні елементи процесу формування інноваційних стратегій бізнес-маркетингу та обґрунтувати міждисциплінарний характер цієї категорії. Сформульовано авторські визначення ключових термінів, зокрема «формування інноваційних стратегій бізнес-маркетингу суб’єктів господарювання», що розглядається як цілеспрямований процес розробки та реалізації інноваційно орієнтованих маркетингових підходів у межах стратегічного управління підприємством в умовах цифрової трансформації. Проаналізовано функціональне навантаження інноваційної стратегії у стратегічному управлінні. Систематизовано класифікаційні підходи до трактування кожної з базових категорій, що дало змогу розкрити взаємозв’язки між ними та побудувати логіко-змістову структуру, представлену на рисунку 5, як візуальну модель категоріальної рамки дослідження. У результаті дослідження доведено, що інноваційні стратегії бізнес-маркетингу є важливим інструментом стратегічного позиціонування підприємства, який дозволяє не лише адаптуватися до змін, а й формувати нові ринкові тренди, забезпечуючи конкурентні переваги та стійке зростання. Запропоноване теоретичне узагальнення може слугувати основою для подальших емпіричних досліджень та практичного моделювання інноваційних стратегій у системі бізнес-маркетингу.