КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ СТРАТЕГІЧНОЇ ОЦІНКИ ТРАНСФОРМАЦІЇ ПРОМИСЛОВОСТІ ВІДПОВІДНО ДО ПРИНЦИПІВ ВУГЛЕЦЕВОЇ НЕЙТРАЛЬНОСТІ ВОДНЕВОЇ ЕКОНОМІКИ - ДМІТРІЄВА, Оксана; КОТЕНОК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У світлі глобальних викликів, пов’язаних із змінами клімату та необхідністю зменшення викидів парникових газів, трансформація промисловості до вуглецево-нейтральної економіки стає критично важливою. Метою дослідження було розробити концептуальну модель стратегічної оцінки трансформації промисловості відповідно до принципів вуглецевої нейтральності на основі впровадження водневої економіки. Результатами встановлено, що трансформація промисловості в Україні до вуглецево-нейтральної економіки, яка базується на водні, є ключовою для зменшення викидів парникових газів і досягнення сталого розвитку. Основними джерелами викидів в Україні є енергетичний сектор, промисловість, сільське господарство та транспорт. Хоча викиди зменшилися з 2010 по 2023 рік, зокрема спостерігалося значне падіння у 2022 році, це може бути результатом економічних змін або нових екологічних стандартів. Протягом цього періоду частка відновлюваної енергетики в енергетичному балансі України зросла з 4,8% у 2015 році до 14,1% у 2023 році, що вказує на суттєвий прогрес у переході на відновлювальні джерела енергії. Зниження собівартості виробництва зеленого водню з 2200 грн/кг у 2015 році до 1400 грн/кг у 2023 році також робить його більш конкурентоспроможним порівняно з традиційними викопними паливами.Запропонована концептуальна модель стратегічної оцінки трансформації промисловості до вуглецево-нейтральної водневої економіки охоплює два основні рівні: драйвери змін і стратегії трансформації. Драйвери змін включають циркулярну економіку, кліматичні зміни, цифровізацію та вуглецеву нейтральність. Стратегії трансформації спрямовані на адаптацію промисловості до нових умов через інноваційні підходи, циркулярне виробництво, збереження води та вуглецеву нейтральність.