СТРАТЕГІЧНЕ ПАРТНЕРСТВО В ЕНТРОПІЙНИХ УМОВАХ: НОВІ ПІДХОДИ ДО РОЗВИТКУ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ПРИВАТНИХ МЕДИЧНИХ КЛІНІК - ЛАВРЕНЕНКО, Валентина; ТЕПЛЮК, Марія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано сучасні виклики, з якими стикаються приватні медичні клініки в умовах ентропійного середовища, зумовленого пандеміями, цифровою трансформацією, регуляторними змінами та соціально-економічною нестабільністю. Доведено, що традиційні управлінські моделі втрачають ефективність, поступаючись місцем партнерським формам взаємодії. Розкрито концепцію стратегічного партнерства як інструменту зниження ризиків, формування інноваційного потенціалу та стабільного функціонування медичних закладів. Особливу увагу приділено мережевим моделям співпраці між клініками, IT-сектором, страховими компаніями та державою. Визначено переваги трансформації бізнес-моделей у напрямі відкритих інноваційних екосистем і сервісно-орієнтованих платформ. Запропоновано підходи до стратегічного управління, що базуються на синергії, цифровізації та гнучкості. Практичне значення дослідження полягає у можливості застосування результатів під час планування партнерських альянсів і цифрової трансформації приватної медичної сфери в Україні. Дослідження підкреслює важливість міждисциплінарного підходу до побудови ефективних управлінських стратегій у сфері охорони здоров’я. Залучення стейкхолдерів різних рівнів дозволяє формувати багатоформатні альянси, здатні оперативно реагувати на кризові ситуації. Значну увагу приділено аналізу ризиків та чинників успіху при впровадженні нових моделей партнерства. Автори наголошують на необхідності нормативної підтримки процесів трансформації медичних бізнес-моделей. Стаття слугує теоретичним і практичним підґрунтям для розробки інноваційних стратегій розвитку приватного медичного бізнесу в умовах нестабільності. Крім того, дослідження актуалізує питання формування довгострокових інституційних альянсів, здатних забезпечити не лише економічну ефективність, а й соціальну відповідальність бізнесу. У статті також обґрунтовано доцільність створення кластерів медичних інновацій як основи нової інфраструктури охорони здоров’я. Показано, що стратегічне партнерство сприяє переходу від ізольованого управління до відкритої платформи співтворення цінності. Зроблено акцент на необхідності адаптації бізнес-моделей до регіональних особливостей та асиметрій доступу до цифрових сервісів. Представлені результати можуть бути використані у подальших дослідженнях стратегічного менеджменту в умовах ентропії.