АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ВІТЧИЗНЯНОЇ ПРАКТИКИ ФОРМУВАННЯ ДОХОДІВ І ВИТРАТ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ - ЛОПАТОВСЬКА, Оксана; БОРОЛЮК, Максим (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено актуальні проблеми формування доходів і витрат комерційних банків України в умовах воєнного стану, політичної нестабільності та економічної турбулентності. Автор акцентує увагу на тому, що ефективність банківської діяльності безпосередньо залежить від здатності банків генерувати прибуткові доходи та контролювати витратну частину. Проаналізовано динаміку, структуру та склад основних статей доходів і витрат банківських установ за період 2021-2024 років. Основну увагу приділено процентним доходам і витратам як ключовим складовим прибуткової діяльності банків, а також загальним адміністративним витратам, рівень яких демонструє стійку тенденцію до зростання. Розкрито вплив резервування активів, зниження ділової активності та зростання вартості ресурсів на формування збитковості окремих установ. Виявлено, що, попри виклики, банківський сектор України зберігає здатність генерувати прибуток, однак темпи зростання витрат перевищують темпи приросту доходів, що свідчить про потенційні ризики втрати фінансової стабільності. В роботі також розглянуто чинники, що зумовлюють збитковість окремих банківських установ, та обґрунтовано можливі напрями зниження витрат і підвищення ефективності банківської діяльності. Запропоновано комплекс заходів щодо активізації кредитної та комісійної діяльності, автоматизації процесів, скорочення адміністративних витрат і впровадження нових фінансових технологій. Значна увага приділена питанню оптимізації витратної частини банківських бюджетів із врахуванням сучасних умов ринку та потреб клієнтів. Автор доводить, що стратегічним завданням банків є збільшення прибуткових активів, підвищення ефективності операційної діяльності та впровадження цифрових рішень. Запропоновані підходи до управління доходами та витратами мають прикладне значення та можуть бути використані для покращення фінансових результатів як окремих банків, так і банківської системи загалом.