МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО РОЗРОБКИ МЕХАНІЗМІВ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ МАРКЕТИНГОВИХ СИСТЕМ ПІДПРИЄМСТВ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ - ПОКОТИЛОВА, Валентина; ПАШКОВА, Алла; ШАПОВАЛОВА, Валентина (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито методичні підходи до формування механізмів інноваційного розвитку маркетингових систем фармацевтичних підприємств. Встановлено, що інноваційна орієнтація фармацевтичного маркетингу обумовлена високим ступенем динамічності науково-технологічного прогресу, еволюцією нормативно-правового поля та зміною поведінкових моделей споживачів. З’ясовано, що маркетингова діяльність у фармацевтичному секторі повинна інтегруватися в загальну систему інноваційного розвитку з акцентом на товарні, технологічні та сервісні інновації. Підкреслено роль гнучких виробничих технологій у забезпеченні індивідуалізації продукту під запити цільової аудиторії. Констатовано, що трансформація збутової політики зумовлена поширенням цифрових технологій, які сприяють оптимізації логістики та посиленню взаємодії з кінцевим споживачем. Визначено перспективність створення інтегрованих цифрових платформ, які об’єднують функції онлайн-замовлення, телемедицини та логістичного супроводу. Зауважено актуальність персоналізованого підходу в комунікаційній політиці підприємств, що орієнтована на індивідуалізовану інформаційну підтримку. Роз’яснено зростаючу роль цифрових каналів взаємодії, контент-маркетингу, мобільних додатків і соціальних мереж у побудові ефективних комунікацій. Аргументовано необхідність формування комплексної системи інноваційних комунікацій, яка забезпечує синергію знань, довіри та комерційної ефективності між виробниками, медичними фахівцями та споживачами. Наголошено, що маркетингова підсистема інноваційного механізму розвитку включає аналітичні, стратегічні й тактичні інструменти. Окреслено потребу інтеграції маркетингової аналітики з технологіями big data, штучного інтелекту та прогнозного моделювання. Констатовано важливість розробки системи критеріїв маркетингової ефективності з урахуванням динаміки ринку, цифрової трансформації та рівня клієнтської лояльності. Встановлено, що досягнення конкурентних переваг можливе через застосування персоналізованих стратегій, AI-аналітики та освітніх платформ для споживачів і медичних працівників. Окреслено приклади таких інструментів, зокрема Doktor.se, MyHealthTeams, ініціативи Pfizer, Johnson & Johnson. Зазначено важливість етичних стандартів маркетингу як чинника збереження довіри до бренду. Наголошено на потребі балансу між інноваційністю, ефективністю та соціальною відповідальністю в умовах постпандемічної трансформації ринку.