ЗАСТОСУВАННЯ ТЕОРІЇ ЙМОВІРНОСТЕЙ В УПРАВЛІННІ БІЗНЕС - ПРОЦЕСАМИ ТРАНСПОРТНИХ ПІДПРИЄМСТВ - ХОБТА, Михайло; МАЛАХОВА, Юлія; ЛИТВИШКО, Лілія; СУКМАНЮК, Вікторія (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розглядається можливості застосування теорії ймовірності в управлінні бізнес-процесами транспортних підприємств, що дозволяє знижувати рівень невизначеності при плануванні маршрутів, прогнозуванні попиту та управлінні запасами, оптимізувати витрати, пов’язані з технічним обслуговуванням, запасами пального та логістичними процесами, підвищувати безпеку та якість послуг за рахунок аналізу ризиків та впровадження страхових стратегій, інтегрувати цифрові технології для більш точного аналізу ймовірностей та прийняття оптимальних рішень. Теорія ймовірності є важливим інструментом у багатьох наукових та практичних напрямах. Вона дозволяє моделювати випадкові явища, сприяє управлінню бізнес-процесами в транспортних підприємств, оцінювати ризики та прогнозувати можливі результати в умовах невизначеності. Застосування теорії ймовірності дозволяє оптимізувати управління бізнес-процесами транспортного підприємства, знижуючи витрати та покращуючи ефективність діяльності. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на глибше вивчення синергії теорії ймовірності з інтелектуальними інформаційними системами, що дозволить ще більш ефективно прогнозувати ризики та управляти бізнес-процесами у транспортній сфері.