ЕВОЛЮЦІЯ НАУКОВИХ ПОГЛІДІВ НА СУТНІСТЬ ПОНЯТТЯ «ВИРОБНИЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ» ТА ЙОГО КЛАСИФІКАЦІЯ - МАЗУР, Дмитро; МАЗУР, Олександр; МАЗУР, Галина; СТРАХНІЦЬКИЙ, Ярослав (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У даній статті розглянуто сутність поняття «виробничий потенціал» та його класифікацію з метою підвищення ефективності господарської діяльності. Вивчено еволюцію наукового розуміння термін «потенціал». Визначено важливість вивчення проблеми сутності потенціалу та його оцінки, розкриваючи присутність суттєвих відмінностей у визначенні сутності самого поняття «потенціал», його місця серед інших економічних категорій. В дослідженні розкрито розуміння «виробничий потенціал підприємства», який є базовим елементом підприємства, що об’єднує в собі цілі, рушійні сили і джерела його розвитку. Розкрито сутність потенціалу, який є динамічною категорією, що виявляється лише в процесі його використання. Розглянуто використання потенціалу, яке супроводжується його зростанням, та процеси застосування і збільшення потенціалу, які є постійними та взаємодоповнюючими. В статті визначено найбільш повне визначення виробничого потенціалу як здатність підприємства до використання ресурсів, наявних і прихованих можливостей в умовах динамічного ринкового середовища з метою реалізації статутних цілей і завдань. Запропоновано структуру потенціалу підприємства, враховуючи його об’єктивні та суб’єктивні складові. В даному досліджені наведено характеристики виробничого потенціалу промислового підприємства. У вивчені розглянуто класифікації виробничого потенціалу в розрізі різнобарвних ознак, які існують та застосовуються в економіці, за ступенем ієрархії ( індивідууми мікро-, мезо- та макроекономічного ступенів), за сферовою ознакою, за масштабами господарювання, за формою власності, по фінансово-економічному стану та багатьма іншими ознаками.