АДАПТАЦІЯ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ УКРАЇНИ ДО МІЖНАРОДНИХ ІНТЕГРАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ (ЄВРОПЕЙСЬКИЙ КОНТЕКСТ) - МЕЛЬНИЧУК, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Інтеграція України з Європейським Союзом вимагає кардинального реформування української системи публічного управління шляхом його адаптації до відповідних принципів публічного управління Євросоюзу. У статті визначено шість пріоритетних сфер реформування публічного управління. Охарактеризовано напрями реформування цивільного законодавства. Підвищення якості та ефективності публічного управління в Україні охоплює зосередження міністерств на формуванні державної політики; підвищення якості державних рішень; чітке підпорядкування та розмежування функцій держави на національному рівні; вдосконалення надання адміністративних послуг; формування професійної державної служби. Перераховані напрями відповідають європейським принципам публічного управління. Основні напрями реформування публічного управління були визначені Кабінетом Міністрів України до 2030 року відповідно до рекомендацій міжнародних організацій. Наближенням України до стандартів обслуговування рівня Європейського Союзу є запровадження загальних правил взаємодії держави з громадянами та бізнес-спільнотою. Для цього на порталі електронних послуг «Дія» доступні 102 електронні послуги для бізнесу та громадян, через мобільний додаток «Дія» - відповідно 38 електронних послуг для бізнесу та громадян. Наведено актуальний перелік основних електронних послуг для бізнесу та громадян. При цьому функціонує систему он-лайн моніторингу якості надання адміністративних послуг. Система «Трембіта» забезпечує обмін даними між органами державної влади. Більшість транзакцій системи «Трембіта» здійснюється між порталом Дія та державним реєстром фізичних осіб. Трансформація публічного управління відповідно до міжнародних інтеграційних процесів забезпечує структуровану діяльність Кабінету Міністрів України. У певній частині центральних органів виконавчої влади оптимізовані робочі процеси за допомогою автоматизацію з метою приведення їх у відповідність до міжнародних стандартів. Ефективне публічне управління на базі сильних інституцій в державах-членах вважається важливою передумовою досягнення цілей, завдань і політики ЄС.