ОПОДАТКУВАННЯ ОПЕРАЦІЙ ІЗ КРИПТОВАЛЮТАМИ: ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МІЖНАРОДНИХ ПІДХОДІВ І НАСЛІДКИ ДЛЯ ОБЛІКУ ТА АУДИТУ - БОНДАР, Микола; ОСТАП’ЮК, Наталія; ТКАЛЕНКО, Світлана (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті здійснено аналіз оподаткування операцій з криптовалютами в контексті формування ефективної фіскальної політики та забезпечення прозорості цифрової економіки. Автори узагальнюють міжнародний досвід регулювання податкового статусу криптовалют та аналізують підходи, що застосовуються у США, Великій Британії, Німеччині, Японії та інших країнах. Наводяться приклади, як криптовалюти класифікуються як майно, фінансовий актив або інші категорії залежно від правової системи, що суттєво впливає на застосування прямих та непрямих податків. Особливу увагу приділено аналізу правової бази України щодо оподаткування криптовалютних операцій. Визначено наявні суперечності між законодавчими актами, включаючи Закон України «Про віртуальні активи» та Податковий кодекс України, зокрема в частині порядку декларування доходів, податкової бази та джерел даних для контролю. Автори підкреслюють, що національне законодавство потребує суттєвого оновлення для забезпечення чіткості податкових зобов’язань та уникнення подвійного трактування норм. У статті також розглянуто проблемні аспекти бухгалтерського обліку та аудиту операцій з криптовалютами в українських реаліях. Підкреслюється, що наразі відсутні затверджені методичні рекомендації для обліку цифрових активів, а аудит таких операцій ускладнюється недостатньою регламентацією процедур перевірки, верифікації криптогаманців та визначення справедливої вартості. Автори пропонують низку практичних рекомендацій для вдосконалення національного податкового законодавства та гармонізації підходів до обліку й контролю за криптовалютними операціями. Зокрема, акцентується на необхідності прийняття окремих податкових норм для цифрових активів, впровадження прозорих правил звітності та визначення критеріїв оцінки таких активів у рамках національних стандартів обліку та аудиту.