ІНСТРУМЕНТИ ЦІНОУТВОРЕННЯ В КОНТЕКСТІ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФІНАНСОВОГО УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ ТА ЙОГО БЕЗПЕКИ - САВЧЕНКО, Олена; ГРЕКОВ, Михайло (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
Недостатнє усвідомлення значущості та ролі інструментів ціноутворення серйозно обмежує потенціал компаній у нарощуванні їх фінансової міцності, негативно позначається на рентабельності, спричиняє труднощі з управління грошовими потоками та зменшує здатність протистояти загрозам. Невчасна реакція на зовнішні та внутрішні небезпеки часто стає причиною катастрофічних фінансових втрат. В той же час, навіть мінімальні зміни в ціні здатні призвести до коливань доходу в межах 20-50% як у бік зростання, так і в бік зменшення. Однак, незважаючи на цю залежність, лише незначна частина найбільших світових компаній (близько 5% зі списку Fortune 500) ефективно використовує можливості оптимального ціноутворення. У статті досліджуються ключові інструменти ціноутворення, які можуть бути використані підприємствами для підвищення ефективності фінансового управління та забезпечення їх фінансової безпеки. Підкреслено важливість диференціювання інструментів ціноутворення відповідно до факторів впливу на ціну, а також значущість новітніх інформаційних систем і технологій, зокрема штучного інтелекту, в процесі збору інформації про ціни конкурентів. Автори наголошують на необхідності розглядати ціноутворення як складний і динамічний процес, що потребує розробки прогресивного механізму.