СТРАТЕГІЧНО ОРІЄНТОВАНЕ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВА - ШКУРЕНКО, Ольга; ГАВРИШ, Ольга; КАЛЕНСЬКА, Ольга (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті доведено необхідність, що управління розвитком підприємства стає невід’ємною частиною стратегії, адже майбутнє формує конкурентостійкість, гнучкість і адаптивність до умов ринку. При цьому виникає потреба вдосконалення існуючих інструментів управління розвитком підприємства з позицій забезпечення взаємозв’язку стратегічних цілей з оперативними процесами, впливу цифровізації, людського капіталу, а також спроможності швидко реагувати на зміни. Доведено, що стратегічно орієнтоване управління забезпечує здатність підприємства швидко реагувати на зміни та коригувати свою діяльність відповідно до актуальних викликів, а також розвивати людський капітал, мотивувати працівників, стимулювати інновації та створювати сприятливу корпоративну культуру. Окреслено взаємозв’язок стратегічного управління розвитком підприємства з плануванням. інтеграція стратегічного підходу в систему управління розвитком підприємства сприяє всебічному аналізу його сильних і слабких сторін з позиції конкурентного середовища та вимог стейкхолдерів. Проаналізовано промисловість України за 2022-2024 рр. Виокремлено детермінанти та умови, що спонукають підприємства до змін та розвитку. До них віднесено макроекономічні умови, рівень інфляції, доступність фінансування та інвестицій; інституційні реформи; інфраструктурні відновлення; технологічний розвиток; людський капітал; розширення міжнародних ринків, інтеграція у глобальні ланцюги постачання; міжнародна фінансова допомога, державні програми підтримки бізнесу, зміни у глобальній економіці тощо. Запропоновано загальну схему формування системи стратегічно орієнтованого управління розвитком підприємства, що передбачає основні етапи, принципи та види управління. При формуванні системи стратегічного управління підприємствами в таких умовах додатково ще необхідно врахувати виклики, що постають, а саме глобалізація, цифровізація, безперервний технологічний розвиток, екологічні загрози.