АДАПТАЦІЯ УПРАВЛІНСЬКИХ РІШЕНЬ ДО УМОВ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ: ДОСВІД УКРАЇНСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ РИНКУ САДОВО-ПАРКОВОЇ ТЕХНІКИ - ЗИМА, Андрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті проаналізовано вплив війни в Україні на стан і умови ведення бізнесу українських підприємств ринку садово-паркової техніки. Встановлено, що ринок садово-паркової техніки України поступово трансформується, а лідерами ринку тривалий час були і залишаються ТОВ «Андреас Штіль» і ТОВ «Хускварна Україна». Виявлено, що найбільшими проблемами, з якими стикається український бізнес і міжнародні компанії через невизначеність є: непрогнозованість розвитку ситуації, порушення логістичних поставок, зниження платоспроможності клієнтів, нестача кваліфікованого персоналу. Багато компаній досліджуваного ринку під впливом невизначеності змінюють свої стратегії, плани на розвиток, диверсифікують діяльність, щоб адаптуватися до мінливих умов. Важливим висновком є те, що кризові умови не лише руйнують системи, але й можуть стати підґрунтям нових можливостей. Лідерами стають ті компанії, які використовують всі можливі шляхи зниження невизначеності при прийнятті управлінських рішень – збір інформації, її аналіз, прогнозування, моделювання цільових величин і функціональних залежностей. Оскільки умови нестабільності і невизначеності в Україні ще триватимуть, врахування факторів невизначеності і зниження їх впливу в процесі прийняття управлінських рішень підприємствами залишається важливим завданням, потребує подальшого вивчення та вдосконалення.