ПІДПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ У КОНТЕКСТІ ІННОВАЦІЙНОГО ЗРОСТАННЯ ТА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІЙ - РУДАЧЕНКО, Ольга; КОНЕНКО, Віталіна; МЕДВЕДЄВ, Дмитро (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті досліджено роль підприємницької діяльності як ключового фактору забезпечення інноваційного зростання та сталого соціально-економічного розвитку територій у сучасних умовах глобальних трансформацій і економічної нестабільності. Особлива увага приділяється комплексному аналізу взаємозв’язку між розвитком малого та середнього підприємництва, формуванням інноваційних екосистем і просторовою неоднорідністю регіонального розвитку України, що визначаються різними рівнями інноваційної активності та доступності ресурсів у регіонах. Проаналізовано фактори, які сприяють або стримують розвиток інноваційного середовища, зокрема, роль державної підтримки, наявність інфраструктури для впровадження нових технологій, а також розвиток людського капіталу, здатного забезпечити інноваційну активність і конкурентоспроможність. Проаналізовано механізми створення сприятливого інноваційного середовища, що включає підтримку інноваційних проєктів через фінансові, організаційні та освітні інструменти, а також активне впровадження цифрових технологій, які відіграють вирішальну роль у підвищенні ефективності бізнес-процесів. Обґрунтована необхідність переходу від традиційних форм управління до стратегічного та інституційного підходу в управлінні інноваційними процесами з урахуванням викликів шостого технологічного укладу. Запропоновано підхід, що дозволяє ефективно синхронізувати діяльність підприємницьких структур із державними та регіональними політиками розвитку, створюючи умови для гармонійного соціально-економічного розвитку територій з урахуванням їх унікальних особливостей і потреб. Результати дослідження мають прикладне значення і можуть слугувати надійною основою для формування ефективних державних і місцевих стратегій та політик, спрямованих на стимулювання інноваційного підприємництва, посилення інноваційного потенціалу регіонів України та забезпечення їх конкурентоспроможності на національному і міжнародному рівнях.