СУТНІСТЬ ІННОВАЦІЙНОГО МАРКЕТИНГУ ТА СИСТЕМ МАРКЕТИНГУ: СУЧАСНІ КОНЦЕПЦІЇ ТА ЇХ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК ПІДПРИЄМСТВ - ШЕСТАКОВСЬКА, Тетяна; ШЕВЧЕНКО, Олег; СЕМЧЕНКО-КОВАЛЬЧУК, Олена; НІКОЛАЄНКО, Юрій (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито сутність інноваційного маркетингу як комплексної системи стратегічних заходів, що забезпечують ефективне просування нових продуктів і технологій на ринку. Визначено, що інноваційний маркетинг охоплює аналіз ринку, адаптацію до конкурентного середовища та впровадження цифрових інструментів у комунікаційну політику підприємства. Констатовано, що ключовими аспектами сучасного інноваційного маркетингу є використання Big Data, штучного інтелекту та цифрових платформ, що сприяє посиленню зворотного зв’язку з цільовими сегментами. Наголошено на доцільності розгляду інноваційного маркетингу як складової інноваційної діяльності, орієнтованої на комерціалізацію науково-технічних рішень. З’ясовано, що результативність таких підходів проявляється в максимізації прибутку через задоволення актуальних потреб споживачів. Підкреслено, що інновації виступають чинником довгострокового розвитку та конкурентоспроможності підприємства в умовах глобального ринку. Уточнено, що стратегічні маркетингові рішення мають враховувати зміну структури попиту, поведінкові трансформації та динаміку технологій. Зауважено, що інноваційний маркетинг є інструментом проактивного формування ринкових тенденцій. Обгрунтовано роль вищого керівництва у впровадженні інноваційних маркетингових підходів. Аргументовано, що відповідно до міжнародних стандартів успіх інноваційних продуктів залежить від здатності закріпитися на ринку. Встановлено, що цифровізація бізнесу потребує використання CRM-систем, омніканального просування та інструментів MarTech. Зазначено, що ефективна стратегія інноваційного маркетингу передбачає узгоджене планування продукту, канали збуту, цінову політику та взаємодію між підрозділами. Окреслено, що успішне функціонування в умовах цифрової трансформації забезпечується гнучкістю, адаптивністю та інтеграцією сучасних інструментів в управління маркетингом.