ПОЛІТИКИ ESG ЯК ІНСТРУМЕНТ МАРКЕТИНГОВОГО УПРАВЛІННЯКОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПІДПРИЄМСТВ НА РИНКУ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ - ТАРАНЕНКО, Ірина; КОКАРЄВ, Ілля (Herald of Khmelnytskyi National University. Economic sciences, 2025)
У статті розкрито роль політик ESG (Environmental, Social, Governance) як інструменту маркетингового управління конкурентоспроможністю підприємства в умовах зростання значущості сталого розвитку для споживачів. Здійснено аналіз споживчих уподобань стосовно прийняття рішень про купівлю з урахуванням міркувань сталого розвитку, на основі даних міжнародних досліджень. З’ясовано, що споживачі приділяють найбільшу увагу екологічності та сталим практикам при купівлі харчових продуктів і безалкогольних напоїв, а також кондитерських виробів. Встановлено, що значна частина споживачів під час прийняття рішень про покупку харчових продуктів, безалкогольних напоїв і кондитерських виробів враховує екологічні та соціальні аспекти, надаючи пріоритет таким матеріальним факторам, як екологічна упаковка, натуральні інгредієнти, а також харчова безпека і підтримка місцевих виробників і фермерів. Обгрунтовано, що послідовне впровадження ESG-політик компаніями є дієвим інструментом маркетингового управління конкурентоспроможністю, створюючи довгострокові конкурентні переваги за рахунок формування довіри та лояльності з боку споживачів, позитивного сприйняття бренду, що забезпечує збільшення обсягу продажів і частки ринку